Налага се Великобритания да плати на Европейския съюз 52 млрд. евро като част от процеса на излизане от Общността. С тази сума ще бъдат покрити приетите по-рано финансови задължения по съществуващите европейски програми. Това е казал европейски дипломатически източник през руската агенция ТАСС.

Това показва твърдата позиция на Брюксел да получи точно тази сума,преди да се говори за търговски или митнически споразумения.Миналата седмица британският премиер Тереза Мей обяви, че Обединеното кралство е склонно да плати 20 млрд. евро, с които да покрие своите задължения по различни програми.Това е сумата която Лондон трябва да изплаща за периода 2014-2020г и не е нито глоба,нито обезщетение,а необходимите средства за успешното довършване на общоевропейските програми в областта на развитието,образованието, социалните услуги,които са в съответствие с изпълнението на предварително подписан от всички 28 държави от Общността,включително и Великобритания.

Бюджетът на ЕС, който се основава на вноски от държавите членки, се изчислява за седемгодишни периоди. Настоящият „седемгодишен план“ е за периода 2014 – 2020 г. включително. Ако Лондон престане да плаща вноските си веднага след напускането през 2019 г., ЕС няма да може да приложи изцяло всички включени в бюджета програми. В този случай ЕС ще бъде принуден да ги намали или да преразпредели разходите върху останалите членове на Общността, които не са съгласни с тяхното увеличение.

Брюксел многократно повтаря, че предишните три кръга са се провалили, защото Лондон не желае да обсъжда този въпрос.

 

Източник:http://www.economic.bg

Comments are closed.

Post Navigation